ΕΡΜΟΥ 73, Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Τεχνητή ολική οδοντοστοιχία (Μασέλα)

(Μασέλα)

Είναι η προσθετική εργασία που συμπληρώνει τεχνητά δόντια στη γνάθο, όταν όλα τα φυσικά δόντια έχουν χαθεί,
εξασφαλίζοντας έτσι αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Αποτελείται από μία ακρυλική βάση πάνω στην οποία συγκρατούνται τα τεχνητά ακρυλικά ή πορσελάνινα δόντια της κατασκευής.

Η ακρυλική βάση ακολουθεί το σχήμα των γνάθων και εφάπτεται στον μαλακό ιστό του βλεννογόνου που καλύπτει το κόκαλο των γνάθων (ούλα).

Στην άνω γνάθο έχουμε μεγαλύτερης έκτασης οδοντοστοιχία που καλύπτει και την υπερώα (ουρανίσκο), ενώ στην κάτω γνάθο η οδοντοστοιχία έχει μικρότερο μέγεθος λόγω του διαφορετικού σχήματος της.

Συγκρατούνται στη θέση τους με αρνητική πίεση. Όταν τοποθετούνται διαφεύγει ο αέρας (πιεζόμενος) κάτω από την ακρυλική βάση και δημιουργείται το φαινόμενο της βεντούζας.

Για το λόγο αυτό, οι τεχνητές ολικές οδοντοστοιχίες, πρέπει να κατασκευάζονται με όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή και διαμόρφωση στα άκρα τους, καθώς και την μεγαλύτερη δυνατή έκταση του σώματος τους. Έτσι θα φράζει καλύτερα η περιφέρεια τους και δεν θα εισχωρεί αέρας κάτω από τις κατασκευές αυτές. Αν περάσει αέρας από κάτω, θα χαθεί η ικανότητα της βεντούζας και άρα η οδοντοστοιχία θα κουνιέται κατά την ομιλία και τη μάσηση.

Στην καλή συγκράτηση τους στο στόμα, συντελεί κατά πολύ το σχήμα και το μέγεθος της υπολειμματικής φατνιακής ακρολοφίας, αλλά κυρίως η τεχνική κατασκευή των οδοντοστοιχιών από έμπειρο και γνώστη του αντικειμένου ιατρό.

Στο ιατρείο μας, γνωρίζοντας καλά το θεωρητικό και το κλινικό μέρος της κατασκευής των οδοντοστοιχιών,
σας εξασφαλίζουμε την άψογη λειτουργικότητα και το αισθητικό αποτέλεσμα των οδοντοστοιχιών, χωρίς πρόσθετα βοηθήματα που τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τα λάθη της κατασκευής.