ΕΡΜΟΥ 73, Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Ουλίτιδα

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των μαλακών ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Μπορεί να εμφανίζεται σε μικρή περιοχή οπότε χαρακτηρίζεται ως τοπική, σε μεγαλύτερη έκταση οπότε χαρακτηρίζεται ως εκτεταμένη ή στο σύνολο του ουλικού ιστού, οπότε χαρακτηρίζεται ως γενικευμένη.
Όταν εμφανίζεται ξαφνικά και με άμεσες ενοχλήσεις, αναφέρεται ως οξεία ουλίτιδα.
Όταν εμφανίζεται και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις, αναφέρεται ως χρόνια ουλίτιδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι αιμορραγία αυτόματη ή προκαλούμενη από πίεση ή βούρτσισμα, δυσάρεστη αναπνοή, ερυθρότητα ή μελάνιασμα των ούλων στην περιοχή που έχει προσβληθεί,. Παράλληλα μπορεί να εμφανίζεται ενόχληση πόνου μικρού ή μεγάλου βαθμού, ακόμη και φαγούρα.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Η ουλίτιδα προκαλείται από τους παρακάτω παράγοντες:
Πέτρα (τρυγία), δηλαδή άλατα ασβεστίου που κατακάθονται πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτά τα άλατα σχηματίζουν ένα σκληρό στρώμα αδιάλυτο από το σάλιο και το οποίο δεν φεύγει ούτε με πολύ σκληρό βούρτσισμα.
Η πέτρα μπαίνει και μεταξύ δοντιών και ούλων τραυματίζοντας έτσι τον μαλακό ιστό προκαλώντας πληγή άρα και αιμορραγία στα όρια ούλων – δοντιών.
Υπολείμματα τροφής και μικρόβια, τα οποία προσκολλώνται πάνω στο στρώμα της πέτρας και προκαλούν χημικό ερεθισμό στα ούλα, αυξάνοντας και επεκτείνοντας την φλεγμονή.
Παλιές ή κακής κατασκευής προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα που τραυματίζουν τα ούλα.|

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΙΤΙΔΑΣ

Καθαρισμός της πέτρας

Είναι η πρώτη κίνηση επαναφοράς του στόματος σε υγιή κατάσταση. Μόνο στο ιατρείο ο γιατρός σας θα μπορέσει να το καθαρίσει, με ειδικές συσκευές υπερήχων και ειδικά ξέστρα την πέτρα από την επιφάνεια των δοντιών και θα γυαλίσει τα δόντια με ειδικά βουρτσάκια και πάστα στίλβωσης, ώστε αφήνοντας λεία επιφάνεια να προσκολλώνται δυσκολότερα τα άλατα που σχηματίζουν την πέτρα.

Χρήση τοπικών αντιμικροβιακών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων

Σε μορφή πάστας ή αλοιφής, ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης.

Χορήγηση αντιβιοτικών ή και αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων
Πληροφόρηση του ασθενούς

Για την ανάγκη σωστής καθημερινής φροντίδας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας γενικότερα.

Επιδιόρθωση παλεών σφραγισμάτων

Επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των παλιών ή κακής κατασκευής προσθετικών εργασιών και σφραγισμάτων, ώστε να μην τραυματίζουν την περιοχή.

Λόγω της μεγάλης και μακροχρόνιας εμπειρίας στον τομέα της περιοδοντολογίας και πρόληψης, στο ιατρείο μας θα αντιμετωπίσουμε κάθε περιστατικό απλής ή προχωρημένης ουλίτιδας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Μην διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε με εμάς αμέσως για να σας εξασφαλίσουμε την λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί.