ΕΡΜΟΥ 73, Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Συχνές ερωτήσεις για οδοντικά εμφυτεύματα

Μετά από έρευνες δεκαετιών, φάνηκε καθαρά, ότι το εμφύτευμα δοντιού από τιτάνιο είναι πλήρως αποδεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι, τα εμφυτεύματα τιτανίου, μπήκαν στην καθημερινή πράξη, στα τέλη της δεκαετίας τού ’80. Σήμερα, 25 χρόνια χρήσης τους παγκοσμίως, αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος απόρριψης τους, από τον ανθρώπινο ιστό. Η ερώτηση λοιπόν “θα τα δεχτεί ο οργανισμός;”, είναι απολύτως αβάσιμη.

Μετά από πολλά χρόνια κλινικής χρήσης, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο όριο ζωής των εμφυτευμάτων.

Με την σωστή τοποθέτηση και με την απαιτούμενη συντήρηση, τα εμφυτεύματα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον αποδέκτη τους για αόριστο χρόνο, με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Οι πιθανοί λόγοι για να χαθεί ένα εμφύτευμα είναι: Σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε μικρό χρονικό διάστημα (1-3 μήνες):

  • Η λανθασμένη ιατρική τεχνική τοποθέτησης,
  • Η χρήση χαμηλής ή κακής ποιότητας υλικού (εμφυτεύματα χαμηλού κόστους ή μη αναγνωρισμένης εταιρίας),
  • Η επιμόλυνση και φλεγμονή της περιοχής τοποθέτησης, στο αρχικό στάδιο της οστεοενσωμάτωσης.

Σε βάθος χρόνου, δηλαδή στην μετέπειτα (αόριστης διάρκειας) ζωή τους στο στόμα:

  • Η δημιουργία και παραμονή περιεμφυτευματικής φλεγμονής, στην μετέπειτα αόριστης διάρκειας ζωή των εμφυτευμάτων στο στόμα,
  • Κάποια στοματική λοίμωξη που δεν θα θεραπευτεί εγκαίρως,
  • Όταν δεν τηρείται η απαιτούμενη καθημερινή στοματική υγιεινή,
  • Όταν δεν τηρείται ο τακτικός (εξαμηνιαίος) απαραίτητος έλεγχος πρόληψης από τον γιατρό. Οι παραπάνω λόγοι μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες που αδυνατίζουν την στήριξη του εμφυτεύματος, διότι η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει τους περιφερικούς ιστούς. Ο κίνδυνος αυτός, ΔΕΝ είναι μεγαλύτερος από αυτόν που διατρέχει και ένα οποιοδήποτε φυσικό δόντι, αν βρεθεί κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές μελέτες, τα ποσοστά επιτυχίας για 10ετή τουλάχιστον διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων, ανέρχονται σε 93-97%. Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθούν και μετά την 10ετία, για αόριστο χρόνο (όπως αποδεικνύεται και από την καθημερινή πράξη).

Το ιατρείο μας έχει από το 1989 μέχρι σήμερα, μεγάλη εμπειρία στα εμφυτεύματα, σε απλά και κυρίως σε πολύ σύνθετα ή βαριά περιστατικά. Έχει επίσης και εξειδικευμένη μακροχρόνια ενασχόληση (από το 1979) με την αισθητική προσθετική.

Στα χρόνια λειτουργίας αυτά, οι στατιστικές του, έδειξαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από αυτά που πολύ συντηρητικά αναφέρονται παραπάνω.

Εμφυτεύματα και προσθετικές κατασκευές που τοποθετήθηκαν ακόμη και από το 1989, παραμένουν στην θέση τους και αποδίδουν έργο μέχρι σήμερα.

Έτσι ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ και ΕΓΓΥΑΤΑΙ την μακροχρόνια επιβίωση, τόσο για τα εμφυτεύματα όσο και τις προσθετικές κατασκευές, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται οι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις:

α. της καθημερινής υγιεινής,

β. του τακτικού (1 έως 2 φορές τον χρόνο) ελέγχου των εργασιών στο ιατρείο, ώστε να υπάρχει πρόληψη, άμεση διάγνωση και επιδιόρθωση οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης των εμφυτευμάτων είναι:

α. Το κόστος των λύσεων με εμφυτεύματα, που συνήθως υπερβαίνει αυτό των κλασικών λύσεων.

β. Ο μεγαλύτερος χρόνος που απαιτείται για την επίτευξη μιας τέτοιας λύσης, λόγω του απαιτούμενου χρόνου οστεοενσωμάτωσης.

γ. Η απαραίτητη χειρουργική διαδικασία τοποθέτησης.

δ. Η κάπως πιο περίπλοκη προσθετική διαδικασία, από τις κλασικές λύσεις

Τα πλεονεκτήματα οδοντικών εμφυτευμάτων είναι:

α. Η επιστροφή του ατόμου στην προηγούμενη κατάσταση αποκτώντας ξανά τα δόντια που χάθηκαν.

β. Η δυνατότητα αποκατάστασης, χωρίς να τροχίσουμε τα διπλανά δόντια.

γ. Η χρήση τους σε περιπτώσεις που οι άλλες λύσεις δεν αποδίδουν (π.χ. κλασικές οδοντοστοιχίες-μασέλες σε πολύ απορροφημένα-χαμηλά ούλα)

δ. Το τελικό αποτέλεσμα παρέχει αξιόπιστα, πολύ καλή και μακροχρόνια λειτουργικότητα, ενώ χαρίζει μοναδική αυτοπεποίθηση, νεανικό και ελεύθερο χαμόγελο, με την απαράμιλλη αισθητική αποκατάσταση.

Όπως και τα φυσικά δόντια, έτσι και τα εμφυτεύματα, για να διατηρηθούν και να μας εξυπηρετήσουν σωστά, απαιτούν την προσοχή μας. 
Είναι λοιπόν απαραίτητο να καταλάβουμε πως η σωστή συντήρηση, θα τους δώσει μεγάλη διάρκεια ζωής και απρόσκοπτη λειτουργικότητα. 
Αποκτήθηκαν με δαπάνη σε κόπο, χρόνο και χρήμα.
Η συντήρηση του αποτελέσματος μιας τέτοιας προσπάθειας, απαιτεί φροντίδα, προστασία και τακτικό έλεγχο.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει:

α. Το καθημερινό βούρτσισμα να γίνεται επιμελημένα
β. Να καθαρίζονται με επιμέλεια τα εμφυτεύματα
γ. Να χρησιμοποιείται καθημερινά αντισηπτικό
δ. Να επισκεπτόμαστε το ιατρείο κάθε εξι μήνες για τον έλεγχο από τον γιατρό.

Η πιστή τήρηση των παραπάνω θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση για την διατήρηση του αποτελέσματος.
Αντιθέτως, παραβλέποντας τις παραπάνω προϋποθέσεις κινδυνεύει η μακρόχρονη επιβίωση της λύσης που μας δίνει την δυνατότητα να χαιρόμαστε την καθημερινή ζωή με τον καλύτερο και πιο αξιοπρεπή τρόπο.