ΕΡΜΟΥ 73, Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αγίας Σοφίας

Ένθετα σφραγίσματα πορσελάνης

ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ και ΕΝΘΕΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Σφράγισμα δοντιού, είναι η αναπλήρωση (γέμισμα) της κοιλότητας που αφήνει στο δόντι, μια καταστροφή (τερηδόνα ή σπάσιμο- κάταγμα) μέρους της οδοντικής ουσίας

Παλαιοτέρα χρησιμοποιούσαμε σαν εμφρακτικό υλικό πρώτης επιλογής το αμάλγαμα (μεταλλικό σφράγισμα από κράμα αργύρου και υδραργύρου) για να αποκαταστήσουμε τη ζημία που είχε υποστεί ένα δόντι.

Το συγκεκριμένο υλικό σαν κράμα μετάλλου, είχε μια αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο. Στη διάρκεια της ζωής και της παραμονής του στο στόμα, λόγω διάβρωσης και ηλεκτρολυτικής διαδικασίας μέσω του σάλιου, εκλύονται ιόντα υδραργύρου από τη μάζα του, τα οποία σύμφωνα με μελέτες της τελευταίας εικοσαετίας καθιστούν το αμάλγαμα επιζήμιο για τον οργανισμό λόγω της απορρόφησης του υδραργύρου από τους ιστούς.

Σήμερα διαθέτουμε στην οδοντιατρική φαρέτρα, υλικά που αν και έχουν διαφορετική σύσταση (μη μεταλλική), εμφανίζουν μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι του αμαλγάματος. Αρχικά, πλεονεκτούν διότι δεν διαχέουν στον οργανισμό βλαβερές ουσίες και δευτερευόντως υπερτερούν αισθητικά διότι μιμούνται το φυσικό χρώμα του δοντιού. Παράλληλα πλησιάζουν κατά πολύ (σφραγίσματα από σύνθετες ρητίνες) ή υπερβαίνουν κατά πολύ (σφραγίσματα πορσελάνης) την διάρκεια ζωής του αμαλγάματος.
Αντικαθιστώντας λοιπόν τα παλαιά σφραγίσματα αμαλγάματος (μαύρα- μεταλλικά) με σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης ή ακόμη καλύτερα με ένθετα σφραγίσματα πορσελάνης έχουμε ένα εξαιρετικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια ζωής.

Σφράγισμα σύνθετης ρητίνης

Το σφράγισμα σύνθετης ρητίνης είναι ένα γέμισμα στην κοιλότητα του δοντιού που χάλασε, αποκαθιστώντας έτσι την κατεστραμμένη οδοντική ουσία με εμφρακτικό υλικό ρητίνης που έχει την ιδιότητα συμπιεζόμενο σε μορφή πάστας, να παίρνει το σχήμα που θέλουμε. Με την χρήση ειδικής συσκευής φωτοπολυμερισμού, ενεργοποιείται ο καταλύτης που εμπεριέχεται στην πάστα και η ρητίνη σκληραίνει αποκτώντας έτσι μεγάλη αντοχή στην φθορά.
Με την δυνατότητα της επιλογής χρωμάτων και αποχρώσεων των υλικών που σήμερα διαθέτουμε σε μεγάλη γκάμα, αποκτούμε ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Αν δε είναι μεγάλη η εμπειρία και η ικανότητα του ιατρού που θα ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τόσο καλό, που κάνει το δόντι ακέραιο και πάλι χωρίς να διαφαίνεται η αποκατάσταση της ζημίας.

Σφράγισμα ένθετης Πορσελάνης

Το σφράγισμα ένθετης πορσελάνης είναι η αποκατάσταση της καταστροφής που υπέστη το δόντι, με γέμισμα της κοιλότητας του δοντιού που χάλασε, από υλικό χυτής πορσελάνης.
Είναι σφράγισμα που γίνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο τρόπο σφραγίσματος που καθημερινά χρησιμοποιούμε στα δόντια.
Διαμορφώνεται πρώτα κατάλληλα η κοιλότητα που άφησε η καταστροφή στην οδοντική ουσία . Αμέσως μετά γίνεται αποτύπωση της συγκεκριμένης περιοχής , κατασκευάζεται ένα γύψινο εκμαγείο επάνω στο οποίο το οδοντιατρικό εργαστήριο, κατασκευάζει χυτεύοντας πορσελάνη, ένα ομοίωμα του τμήματος που λείπει από το δόντι. Το χυτό αυτό πορσελάνινο κομμάτι τοποθετείται στην κοιλότητας του δοντιού και το συγκολλούμε με ειδικές ρητίνες.
Η επιλογή του χρώματος της πορσελάνης, μας δίνει την ικανότητα να έχουμε το ίδιο χρώμα με το χρώμα του φυσικού δοντιού, εξασφαλίζοντας έτσι άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η σκληρότητα του υλικού της πορσελάνης, μας δίνει την σχεδόν δια βίου διάρκεια ζωής του σφραγίσματος αυτού, αντιστεκόμενη στις πιέσεις των μασητικών δυνάμεων χωρίς καμία φθορά.

Η αντικατάσταση λοιπόν παλαιών σφραγισμάτων αμαλγάματος με νέα σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης ή ακόμη καλύτερα με ένθετα σφραγίσματα πορσελάνης, αποτελεί σήμερα την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στα είδη σφραγισμάτων.

Γνωρίζοντας ότι ένα σφράγισμα αμαλγάματος δεν ξεπερνά τα 12-15 έτη ζωής και ένα αντίστοιχο ρητίνης τα 8-10 έτη ζωής, τότε τα 25 και πλέον έτη ζωής της πορσελάνης με βεβαιότητα καλύπτουν την διαφορά του κόστους της διαχρονικά.
Εξάλλου η αντικατάσταση κάθε φορά ενός παλαιού σφραγίσματος, απαιτεί το τρόχισμα του φθαρμένου υλικού οπότε μοιραία κάθε φορά που αντικαθιστούμε ένα σφράγισμα προκαλούμε μ’αυτό τον τροχισμό και κάποια φθορά στην εναπομένουσα οδοντική ουσία. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιλεγεί ως καλύτερη λύση ένα ένθετο σφράγισμα πορσελάνης, καθώς το ότι δεν χρειάζεται αντικατάσταση, εξασφαλίζει την υγεία και τη μεγάλη διάρκεια ζωής του κάθε δοντιού.

Στις λεπτές εργασίες που γίνονται στις αποκαταστάσεις αυτές, απαιτείται μεγάλη εμπειρία και ικανότητα του ιατρού που τις πραγματοποιεί.
Στο ιατρείο μας, η εξειδίκευση και κατάρτιση στους τομείς της αισθητικής οδοντιατρικής, σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουμε μπορεί να σας εγγυηθεί το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Για το λόγο αυτό μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή.